top of page

Ticaret Bakanlığı 200 Tüketici Hakem Heyeti Raportörü alacak

Güncelleme tarihi: 1 Tem 2022

Ticaret Bakanlığı, 2022 yılı için merkezi atama ile 200 Tüketici Hakem Heyeti Raportörü alımı yapacak. İllere dair açılan kadro sayıları da bugün itibariyle netleşti. Bu vesile ile Tüketici Hakem Heyeti Raportörlüğü hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere yardımcı olmak adına mesleğimiz hakkında en güvenilir kaynaktan bir bilgilendirme yazısı kaleme almayı uygun gördük.

THH Raportörlerinin Görev ve Yetkileri Nelerdir?

Tüketici Hakem Heyeti Raportörü, Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvuruları almak, başvurulara ilişkin gerekli yazışmaları yaparak dosyanın karar verilebilme aşamasına gelmesini sağlamak, yapılacak heyet toplantısına ilişkin gerekli hazırlıkları yapmak ve Tüketici Hakem Heyetlerinin işleyişine ilişkin diğer işleri yapmakla görevlidir.

Tüketici Hakem Heyeti Raportörü, mevzuata bakıldığında Tüketici Hakem Heyetinin sekretarya görevini üstlenmektedir. Ancak tutarı/uyuşmazlık bedeli 15.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda zorunlu başvuru mercii olan Tüketici Hakem Heyetinde bugün itibariyle sadece 330 Tüketici Hakem Heyeti Raportörü görev yapmaktadır. Bu nedenle de Tüketici Hakem Heyeti Raportörleri, ilgili yapının içerisinde maalesef görev tanımının üzerinde ciddi bir iş yükünü de üstlenmektedir.

Tüketici Hakem Heyetlerinde; Tüketici Hakem Heyeti Raportörlerinin sayısının yeterli olmaması nedeniyle İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine, Kaymakamlık bünyesinden; İl Tüketici Hakem Heyetlerine ise Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinden memur görevlendirmesi (görevlendirmeli raportör) yapılarak işlemler yürütülmeye çalışılmaktadır.

Tüketici Hakem Heyetlerine en son 2020 yılında alım yapılmış olup iki yıldır Raportör alımı yapılmamıştı. Bugüne kadar toplamda 411 Tüketici Hakem Heyeti Raportörünün ataması yapılmış ancak iş yoğunluğu, özlük haklarında iyileştirmelerinin yapılmaması, Tüketici Hakem Heyetinde geçici olarak görevlendirilen memurlara verilen huzur hakkının (yaklaşık aylık 1.000 TL) Tüketici Hakem Heyeti Raportörlerine verilmemesi ve Tüketici Hakem Heyeti Raportörlerinin, Ticaret Bakanlığı temsilciliği gibi ek gelir getirecek faaliyetlere mevzuat gereği sadece hafta sonu görevlendirilmesi gibi nedenlerden dolayı Raportörler farklı kurumlara geçiş yapmış ve bugün itibariyle mevcut Tüketici Hakem Heyeti Raportörü sayısı 330'a kadar düşmüştür.

Diğer yandan, 01.04.2022 tarihinde Resmi Gazete yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun İle Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Tüketici hakem heyetlerinin görev yetki alanları ile ilgili önemli değişikler yapılmış ve Tüketici hakem heyetlerinin yetki alanı ile iş bölümü Bakanlıkça belirlenmesi hüküm altına alınmıştır. Bu kanun değişikliği sonrası ikincil düzenlemeler ile 01.10.2022 tarihi itibariyle Tüketici Hakem Heyeti yapısında ciddi bir değişim olacağı öngörülmektedir.


Tüketici Hakem Heyeti Raportörleri nerede görev yapar?

Tüketici Hakem Heyeti Raportörleri, Tüketici Hakem Heyeti Raportörlüğü Yönetmeliği 7. maddesi uyarınca il ve ilçe merkezlerinde kurulu bulunan Tüketici Hakem Heyetlerinde istihdam edilmektedirler.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile 1.08.2018 tarihi itibariyle Tüketici Hakem Heyetlerinin sayısı 1011'den 211'e düşürülmüş, 30 büyükşehir dışındaki illerde ise başvuruların sadece İl Tüketici Hakem Heyetine yapılması zorunlu hale getirilmiştir. 30 büyükşehirde ise sadece merkez ilçelerde bulunan Tüketici Hakem Heyetleri faaliyetlerine devam etmektedir. Bu vesileyle Tüketici Hakem Heyeti Raportörleri İl Ticaret Müdürlüğü bünyesinde çalışmakta ve yahut merkez ilçelerde görev yapmaktadırlar.

01.10.2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile birlikte Tüketici Hakem Heyetinin görevli olduğu parasal sınır 30.000 TL'ye çıkacak ve büyükşehirlerde İlçe Tüketici Hakem Heyetinde görev yapan raportörlerin de artık Ticaret İl Müdürlüğünde görev yapacağı öngörülmektedir.

Tüketici Hakem Heyeti Raportörlüğü mesleğini tercih edecek adayların bu hususlara dikkat etmesi önem arz etmektedir.

Raportör Maaşı ne kadar ? Tüketici Hakem Heyeti Raportörlerinin maaşı yaklaşık 6.500 TL seviyelerindedir. Bu maaş eş yardımı, çocuk yardımı ve sendika üyesi olma durumlarına göre farklılık göstermektedir

Maaş ödemesi 4800 ek ödeme 1700 şeklinde iki kalemde yapılmaktadır. Temmuz ayında yapılacak zam ve enflasyon farkının eklenmesi ile Tüketici Hakem Heyeti Raportörlerinin maaşının 9.000 TL yi geçmesi beklenmektedir

Tüketici Hakem Heyeti Raportörleri olarak bu mesleğin sıradan bir meslek olmadığının farkında olarak sürekli kendimizi geliştirmekte ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaktayız.

Derneğimiz, meslektaşlarımız arasında bilgi alışverişini sağlamak, mesleki deneyimlerini paylaşmak, Tüketici Hakem Heyeti Raportörlerinin karşılaştığı sorunları çözüme ulaştırmak ve özlük haklarına yönelik iyileştirme yapılması hususunda çalışma yapmak için kurulmuştur.




Tüketici Hakem Heyeti Raportörlüğü mesleği hakkında daha detaylı bilgi için aşağıda yer alan hesaplarımızdan bize ulaşabilirsiniz

https://twitter.com/KadroluRaportor


haber kaynak :https://www.memurlar.net/haber/1033314/kpss-2022-1-yerlestirme-icin-tercih-alimi-basladi.html


Tüketici Hakem Heyeti Raportörleri Derneği olarak aramıza katılacak meslektaşlarımıza şimdiden hoşgeldin diyoruz .

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


© 2020 Rapder.org.tr

  • Google Sosyal Simge oyna
  • Twitter
  • Facebook Sosyal Simge
  • Instagram
bottom of page